20 Ekim 2009 Salı

24 Ekim:Hedef 350 ppm - Ne kadar gerçekçi?

Bu günlüğe "Hedef 500 ppm" diyerek başlamıştık, atmosferdeki toplam sera gazları konsantrasyonunun 500 ppm'i geçmemesi gerektiği konusunda politika yapıcılar ve bilim insanları arasında gayriresmi bir konsensüs oluştuğundan bahsetmiştik. Atmosferdeki sera gazlarının 500 ppm'e ulaşmaları durumunda yönetilemez iklim değişikliklerinin ortaya çıkma olasılıkları çok yüksek.

24 Ekim Cumartesi günü, dünya çapında, atmosferdeki karbondioksit değerinin 350 ppm.'e geri çekilmesini talep eden sivil toplum eylemleri düzenleniyor, bir kaç eylem de İstanbul, Ankara ve Bodrum'da. www.350.org ya da www.kureseleylem.org adreslerinden yer ve zaman öğrenmek mümkün. İstanbul'da saat 16.00'da Galatasaray Lisesi önünde toplanılacağını hatırlatalım.


350 ppm değerinin bir anlamı var: 350 ppm herhangi bir iklim değişikliğine neden olması beklenmeyen üst değer. 350 ppm karbondioksit, toplam sera gazı konsantasyonlarında, şu andaki şartlarda 390 ppm.'e denk gelecektir. Halihazırda ise toplam sera gazı konsantrasyonlarında 430 ppm.'deyiz, karbondioksit ise 390 ppm.de, yani geçmişte kalmış bir seviyeye dönmemizi gerektiren bir hedeften bahsediyoruz.

Bu nedenle 350 ppm hedefi kolay bir hedef değil. Karbondioksitin atmosferdeki ömrü fazlasıyla uzun. Salımları olası en düşük seviyeye indirsek dahi karbondioksitin kendi kendine azalmasını beklemek fazlasıyla uzun vadeli bir beklenti. Ya da atmosferdeki karbondioksit'i doğal yollar dışında depolamanın bir yöntemini yaratmak gerekiyor, bunun bir yöntemi olup olamayacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Hedefin ulaşılabilirliği konusunun tartışılabileceğini düşünsek de politika yapıcılar üzerinde baskı kurarak "Küresel İklim Değişikliği" konusunda harekete geçmeleri gerektiğini hatırlatacak bir sivil toplum etkinliğini desteklemememiz söz konusu olamaz. Kopenhag zirvesine sadece 47 gün kalmışken nasıl bir anlaşmaya ulaşılacağının hala ortada olmadığını görmek, Amerikan Ticaret Odası gibi kurumların iklim değişikliği var mı, yok mu tartışmasını baştan başlatmak istediklerini okumak 24 Ekim eylemlerinin her türlü desteğe ihtiyaçları olduğunu gösteriyor bize. Bu nedenle ilanlarını baş köşeye yerleştirdik, sizleri de ilgi göstermeye davet ediyoruz.

Hiç yorum yok: